Opruimen en verhuizen

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Voor de verhuisbranche een superdrukke tijd: bedrijven willen hun budgetten benutten en gaan dan ineens een hoop verhuizen of verplaatsen, particulieren die verhuizen, zodat ze het nieuwe jaar op een nieuwe plek kunnen beginnen en bij ons thuis is het einde van het jaar ook een periode van opruimen.

Ga je de komende tijd verhuizen? Dan heb je vast ook een hoop op te ruimen. Immers, we verzamelen gedurende ons leven een hoop spullen, klein en groot, bruikbare spullen en prullaria, etc. Als je gaat verhuizen is dat een mooi moment om deze spullen eens goed te bekijken en te beoordelen wat je nog daadwerkelijk nodig hebt en/of gebruikt.

Hoe kun je zoiets nu aanpakken?  Wij pakken per op te ruimen plek een aantal verhuisdozen. We beginnen met 2 en een vuilniszak. 1 doos is voor spullen die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt. Die kun je later naar een 2e handswinkel brengen of naar een goed doel. Doos 2 is voor spullen die je mee wilt verhuizen en de vuilniszak? Die is voor de spullen die echt weg moeten gegooid!

Als je alle op te ruimen plekken in huis zo benaderd, heb je aan het eind van de rit een aantal vuilniszakken die weggegooid moeten worden, een aantal dozen die je mee kunt verhuizen en een aantal dozen die mee moeten naar je nieuwe huis.

Deze methodiek kun je natuurlijk ook gebruiken als je alleen je huis wilt opruimen. Alleen heb je dan een aantal dozen met spullen die je weg wilt doen (naar 2e handswinkel of goed doel) en vuilniszakken met ‘rotzooi’ dat echt weg moet.

Bedrijven beginnen aan het eind van een jaar vaak met archiveren van spullen die wel bewaard moeten worden, maar die je niet direct nodig hebt. Een voorbeeld is de boekhouding of andere documenten. Hiervoor kun je zogenaamde archiefdozen of stofdozen gebruiken. Deze dozen kun je dan opslaan op een plek binnen het bedrijf of bij een extern bedrijf gespecialiseerd in opslag van archief.

Zo begint een ieder weer opgeruimd aan een nieuw jaar!

Meer weten of heb je een vraag? Laat het ons horen!

De kleding hangdoos

Vandaag een stukje over één van onze dozen: De Garderobedoos of Kleding hangdoos.

De garderobedoos is een doos die bij veel mensen (nog) niet bekend is. Het is wel een wat grotere doos, maar zeker niet onbelangrijk en zeker heel erg handig en niet alleen tijdens de verhuizing!

De garderobedoos of kleding hangdoos is een doos waarin je je hangkleding heel handig en snel kunt verhuizen. Geen opvouwen of in ‘gewoon’ in een doos prakken, maar zo uit de kast, met hangers en al, de doos in!

Heb je oncourante dingen te verhuizen, zoals bijvoorbeeld je gitaar, dan kun je deze onder in de kleding hangdoos zetten, tussen de kleding in. Zo beschermt je kleding je gitaar tijdens het transport. Het is wel raadzaam om deze doos rechtop te verhuizen.

De kleding hangdoos is niet alleen tijdens de verhuizing heel handig, maar ook daarna! Heb je een zolder, kelder en/of garage? Dan kun je deze doos met bijvoorbeeld je zomerkleding daar stallen en heb je gelijk een soort 2e kledingkast voor de kledingwissel in de zomer en winter. Handig toch?

Meer weten of zien hoe je de kleding hangdoos het beste kunt gebruiken? Check het filmpje hier op de website of you tube kanaal (www.youtube.com).

Verhuizen met kinderen

Verhuizen heeft een grote impact op kinderen. Hoe groot deze impact is hoor je vaak niet meteen, maar vaak pas jaren later als ze ouder zijn geworden. Het is daarom van groot belang om alert te zijn hoe je met je kinderen verhuist.

Een nieuwe woning is voor de ouders misschien wel leuk, maar voor een kind is dat altijd een verandering. En op jonge leeftijd zijn veranderingen nooit fijn. Ze moeten afscheid nemen van hun oude situatie en opnieuw hun draai vinden. Met vriendjes en vriendinnetjes, waar ze opnieuw hun plek moeten vinden. Laat staan als er een scheiding aan ten grondslag ligt.

Vertel een verhuizing niet te vroeg. Kinderen weten vaak niet wat het inhoud. De periode van onrust en verwarring duurt dan te lang. Als ze het dan eenmaal weten, ga dan samen alvast de nieuwe omgeving verkennen, waar gaan ze naar school en waar kun je sporten. Je kunt ook samen met ze de spulletjes van hun kamer inpakken. Laat ze helpen, zodat ze het gevoel hebben invloed op het proces te hebben. Organiseer een afscheidsfeestje op school en thuis. Vraag aan de leerkracht om hier aandacht op te vestigen, bijv. door een afscheidsboekje en wees extra alert op gedragsveranderingen bij het kind.

Als je al verhuisd bent zorg dat het kind zich snel thuis voelt in de nieuwe woning. Samen de kamer inrichten met dingen die ze leuk vinden. Zorg dat de dozen snel uitgepakt zijn en dat er structuur is in het nieuwe huis. Hoe sneller de nieuwe situatie rust geeft, hoe beter dit is voor het kind. Wil je hier meer over lezen dan is het boek ‘Verhuizen met kinderen’, een praktische gids van Hannie Vink, aan te raden.

Verhuizen van specifieke items

Er zijn een aantal items in een inboedel die bij een verhuizing speciale aandacht nodig hebben. Het gaat hierbij voornamelijk om apparaten. Een aantal van deze apparaten en hun vervoer willen wij in dit artikel even de aandacht geven.

Een van de apparaten die de nodige aandacht behoeft tijdens de verhuizing en dus het vervoer ervan is de Koelkast. In de koelkast zitten een aantal vloeistoffen (o.a. koelvloeistof en olie voor de compressor) die zorgen dat de koelkast optimaal kan functioneren. Een koelkast dien je daarom rechtop te vervoeren! Bij het tillen van de koelkast kun je deze zonodig wel even kantelen, maar tijdens het vervoer dient deze dus rechtop te blijven. Als je de koelkast liggend vervoert, riskeer je dat deze blijvende schade zal oplopen.

Tevens is het verstandig om, indien je een koel/vriescombinatie hebt, de koelkast de dag voor de verhuizing al uit te zetten. Zo heeft het vriesgedeelte de tijd op te ontdooien (leg wel handdoeken neer of een teiltje, zodat je vloer niet nat wordt). Ook is het verstandig om met aansluiten in de nieuwe woning te wachten. Niet direct weer aansluiten dus. Op die manier geef je de vloeistoffen in de koelkast de tijd om weer tot rust te komen. Liefst 24 uur wachten met aansluiten.

Een ander apparaat dat de nodige aandacht behoeft tijdens het transport is de wasmachine. De wasmachine zit aan de waterleiding vast en natuurlijk ook aan de elektriciteit. De dag voor de verhuizing is het verstandig om de wasmachine vast af te koppelen van stroom en water. Laat de slang goed uitlekken en laat het water ook uit de machine lopen door het klepje van het filter te openen (LET OP: houd hier een bak onder of bij!) en het water eruit te laten lopen. Tijdens het verhuizen van de wasmachine is het aan te raden om de trommel vast te zetten. Wasmachines worden altijd geleverd met beveiligingsbeugels of pinnen om de trommel vast te zetten. Als je deze vastzet, kun je zonder schade aan de machine (tenzij je deze laat vallen ?) probleemloos verhuizen. Op de nieuwe plek natuurlijk niet vergeten de trommel weer los te maken!!! Heb je de beugels en/of pinnen niet meer? Geen punt, je kunt de wasmachine van boven ook openschroeven en dan handdoeken of kussens in de open ruimte rond de trommel stoppen, zodat deze niet (veel) kan schudden tijdens het transport.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Stuur ons een berichtje.

(Verhuis)auto

Ga je verhuizen en wil je het zelf doen? Dat kan natuurlijk, maar heb je er wel over nagedacht hoe je je spullen vervoert? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden.

  1. Een boedelbak. Deze is wellicht handig als je het niet ziet zitten om in een busje of kleine vrachtauto te rijden. Bedenk wel: in een Boedelbak passen niet heel veel spullen. Er zullen redelijk wat dozen in kunnen, maar meubilair is vaak wat problematischer. Je moet dan ook vaker heen en weer rijden. Deze optie is dan ook beter voor kortere afstanden.
  2. Een bestelbus. Hierin zijn ook weer verschillende maten te huren: van 3 tot 10 m3. Met een bestelbus kun je meer meubilair in één keer meenemen. Zo hoef je ook minder vaak heen en weer te rijden.
  3. Een kleine vrachtwagen. Deze zijn max 18m3. Uit een eengezinswoning met gezin met 2 kinderen met normale inboedel heb je ongeveer 30m3 spullen te verhuizen. Dus met deze kleine vrachtauto kun je in 2x over zijn.

Hoe zorg je nu dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte in de bestelbus of kleine vrachtauto?

De meeste verhuizers zetten eerst de vierkante meubels (zoals kasten, koelkasten, tafels, ladenkasten, etc.) op de grond. Daarna kun je de stoelen en banken op die meubelen stapelen (als het recht is). Daarbovenop (indien ruimte beschikbaar) de ‘open’ dozen (met bijv. planten of incourante dingen erin). De dichte dozen kun je ook op de grond stapelen. Let daarbij wel op dat de zwaardere dozen onderop gaan en de lichtere dozen daarbovenop. Vul de rest van de ruimte op met zakken, kussens, etc.. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de ruimte in de auto.

Bij een boedelbak kun je er voor kiezen eerst de dozen of de meubels te verhuizen. De verhuisdozen kun je makkelijk stapelen in de boedelbak, waarbij je weer oplet om de zwaardere dozen op de bodem te zetten en de lichtere dozen daar bovenop

Heb je vragen of wil je meer weten? Verhuisplaza kan je hierbij helpen!

Verhuizen vroeger en nu

Verhuizen doen mensen al sinds mensenheugenis, dat zal ook niet veranderen. Er zijn altijd wel mensen die van baan veranderen en daardoor willen/moeten verhuizen of je wilt naar een grotere woning verhuizen. Het zal altijd gebeuren.

Maar hoe gebeurde dat dan vroeger en wat is er nu anders dan vroeger bij het verhuizen?

Vroeger:

Zo’n 100 jaar geleden had men nog geen verhuiswagens. Toen verhuisde men met een bodedienst (paard en wagen) of ging men zelf de spullen overbrengen met de handkar.

Vroeger had men ook nog geen kartonnen verhuisdozen. Men gebruikte heel vroeger ook originele theekisten om hun spullen in te verhuizen. Op de bodem legde men dan houtkrullen (verende, beschermende laag) en daarbovenop de spullen die verhuisd moesten worden

Ook met zware dingen tillen had men nog niet de hulpmiddelen die wij tegenwoordig hebben. Een oude loodsbaas uit de verhuisbusiness vertelde mooie verhalen van piano’s die hij nog zelf moest tillen met een aantal verhuizers. Alles werd in die tijd nog gesjouwd met de hand.

Tegenwoordig:

Tegenwoordig hoef je niet alles te tillen. Er zijn zoveel hulpmiddelen. Zelfs voor een piano is er een speciaal karretje om deze te kunnen verhuizen zonder veel getil. Er zijn zelfs speciale bedrijven die alleen maar piano’s verhuizen.

Ook de theekisten zijn verdwenen in de verhuisbranche. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten dozen en verpakkingsmaterialen te vinden. Voor het meubilair gebruikt men vaak ‘hondjes’ zoals de karretjes (heel simpel gezegd: plank met 4 wieltjes) om deze uit huis te krijgen en in de verhuiswagen.

Zo zie je maar weer, dat ook binnen de verhuiswereld de ontwikkelingen een vlucht hebben genomen.

Opslag

Herken je dat? Heb je een nieuw huis gekocht, maar de oplevering is later dan dat je zelf je oude huis moet achterlaten of je gaat rigoreus verbouwen en je hebt geen zin om een maand (of langer) in de troep te zitten? Wat doe je dan met al je spullen?

Één van de mogelijkheden is om je spullen op te slaan. Voor de opslag van je spullen zijn er verschillende mogelijkheden:

Shurgard, Eurobox, etc.

Voordelen:

Je kunt 24/7 bij je spullen met eigen sleutel;

De ruimtes worden vaak bewaakt met camera’s;

Constante temperatuur in ruimtes. Voorkomt schade;

Ruimtes in diverse maten te huur.

Nadelen:

Het huren kan prijzig zijn;

Je dient zelf voor vervoer te zorgen;

Je moet zelf de spullen in opslag plaatsen.

 

Kubox

Voordelen:

Men komt de Kubox bij je thuis neerzetten;

Je kunt zelf je spullen in de Kubox zetten;

De Kubox wordt opgehaald en in opslag gezet.

Nadelen:

Je kunt alleen bij je spullen op afspraak;

Minimale huur van 2 maanden;

Kosten (naast de huur) zijn niet altijd duidelijk.

 

Een verhuisbedrijf

Voordelen:

Het verhuisbedrijf komt de spullen halen;

Het verhuisbedrijf kan de spullen ook inpakken;

Je kunt ook zelf je spullen naar de opslag brengen;

Je kunt ook zelf je spullen uit opslag halen;

Het verhuisbedrijf zet de spullen in de opslag;

Het verhuisbedrijf komt de spullen ook weer afleveren;

De opslag- en overige kosten zijn relatief laag en inzichtelijk.

Nadelen:

Je kunt alleen bij je spullen op afspraak;

Als je tussentijds bij je spullen wilt, zijn daar kosten aan verbonden;

Voor het ophalen en afleveren van je spullen worden kosten gerekend.

 

Er zijn vast nog wel meer manieren, maar dit zijn toch wel de meest voorkomende.

Meer weten? Neem contact met ons op en wij kunnen je over de mogelijkheden adviseren: www.verhuisplaza.nl.

Verhuizen en veiligheid

Als je zelf gaat verhuizen is er veel om over na te denken en is er ook een hoop te plannen. Één van die zaken waar je aan moet denken, maar waar bijna niemand over nadenkt is: veiligheid.

Hoezo? Ik pak mijn spullen in dozen, vrienden en familie helpen mij met het laden van het meubilair in de auto en in het nieuwe huis pakken we alles weer uit en zetten we de meubels op hun nieuwe plek.

Dat is ook zo, maar ….. als je meubilair verhuist, kan het zomaar zijn dat je een meubelstuk uit je handen laat glijden boven op je teen. En dan? Dan kan het zomaar zijn dat je je teen breekt (of erger). Hoe lost een verhuizer dat op? Een verhuizer heeft schoenen met stalen neuzen. Nu snappen wij ook wel dat niet iedereen schoenen met stalen neuzen heeft thuis. Zorg er dus voor dat je in ieder geval goede, stevige schoenen draagt en niet je slippertjes of stoffen sneakers.

Het kan ook zomaar zijn dat je een meubelstuk pakt, waar scherpe randen aan zitten of er steekt ergens een spijker of nietje uit. Draag je geen handschoenen, dan kun je je handen lelijk verwonden. Een verhuizer draagt daarom vaak handschoenen. Natuurlijk snappen wij dat je wellicht maar één keer verhuist, dus waarom dan speciaal daarvoor handschoenen aanschaffen? Er zijn speciale handschoenen met rubber bij de vingers. Deze kun je na de verhuizing bijvoorbeeld ook nog gebruiken bij het tuinieren of klussen, dus ze komen zeker naderhand ook nog wel van pas.

Het is ook wel handig als je ervaring hebt met tillen. Op die manier weet je precies waar je je handen moet houden, zodat deze niet klem komen te zitten tussen de muur en het meubelstuk of tussen de deur.

Nog een paar tips:

  • Zorg dat je looppad vrij is, zodat indien je achteruit loopt je niet kunt struikelen;
  • Zorg dat de trap leeg is, zodat je niet over dingen kunt uitglijden of vallen;
  • Zorg dat de platte delen van meubels schuin tegen een muur worden gezet, zodat deze niet snel kunnen omvallen en dus breken of beschadigen;
  • Dozen die je ingepakt hebt, opstapelen aan de zijkant van de kamer tegen de muur en met de sticker naar voren, zodat je kunt zien wat er in zit. Zo kun je (mocht je nog even iets moeten pakken) dit makkelijker vinden.
  • Zorg dat een binnendeur die open moet blijven vastgezet wordt aan de onderkant met een deurstopper of een stuk karton, zodat deze niet kan dicht waaien indien het tocht.

Wist je dat ……..?

Vandaag een wist je dat nieuwsfeit over verhuizen. In dit geval wil ik graag vertellen hoe Het Witte Huis in Washington verhuisd wordt. Dat is namelijk nogal een operatie en ook een leuke wist je dat!

Op de dag van de inauguratie van een nieuwe president, mag er pas verhuisd worden op het moment dat de huidige president samen met de nieuwe president, na een gezamenlijke kop koffie, het Witte Huis verlaten om naar de inauguratie te gaan. Dat is om 10.30 uur lokale tijd. Men wil de zittende president niet het gevoel geven ‘het huis uitgezet’ te worden.

De externe verhuizers staan al klaar, zodat ze direct na 10.30 uur (16.30 uur) aan de slag kunnen. Zij mogen echter niet het Witte Huis in (om veiligheids redenen). Het personeel sjouwt alle spullen naar de deur en de externe verhuizers doen de rest. Als alle spullen eruit zijn, volgen gelijk de spullen van de aankomend president naar binnen. De externe verhuizers tot de deur en de vaste stafleden van het Witte Huis richten de kamers verder in. Schilders, loodgieters, timmerlieden en elektriciens verrichten kleine reparaties. Alleen het keukenpersoneel hoeft geen verhuiswerk te verrichten. Zij zorgen voor het eten!

Het woongedeelte van het Witte Huis telt zestien slaapkamers, die opnieuw moeten worden ingericht en aangepast aan de wensen van de nieuwe president. Presidenten kunnen eigen meubels meenemen, en hebben ook de keuze uit een magazijn van eerder gebruikt meubilair.

De inrichting van het Oval Office, de belangrijkste ruimte in het Witte Huis, is erg belangrijk. Deze wordt zodanig ingericht dat het een afspiegeling is van de prestige van de president. De nieuwe president heeft hiertoe de keuze uit een vaste selectie van meubilair, tapijten, schilderijen en andere decoraties.

Rond 14.30 uur (5 uur later lokale tijd) begint de inaugurele parade en zal de transisit in het Witte Huis zo goed als klaar moeten zijn. Om 15.30 uur (6 uur later lokale tijd) moet alles klaar zijn om de nieuwe president en zijn familie te verwelkomen in het Witte Huis. Alles staat klaar, zelfs de koelkast is gevuld met spullen die de nieuwe president lekker vindt! Welcome to the White House!

Heb je ook een wist je dat met verhuizen als onderwerp? Laat het ons weten, dan schrijven we er wat over!

De top 5 van stress wordt aangevoerd door het verliezen van een geliefde, gevolgd door verhuizen, financiële problemen, echtscheiding of een traumatische ervaring. Dat verhuizen zo hoog staat op de lijst heeft met een aantal factoren te maken. Veranderen van situatie, verliezen van het overzicht, fysieke belasting (slecht slapen, tillen en externe prikkels), angst voor spijt en impact op familieleden of “meeverhuizers”. Wanneer je de verhuizing met behulp van een professional laat ondersteunen word er al een groot deel van die zorg weggehaald. Hierdoor ervaar je ook minder stress.

Lees meer