Verhuizen met/van ouderen

De meeste ouderen wonen tegenwoordig nog lang op zichzelf, maar op den duur zullen ze toch zo slecht ter been worden of andere gezondheidsproblemen oplopen dat ze niet meer op zichzelf kunnen blijven wonen. Vaak gaan deze mensen van een grote naar een kleinere woning verhuizen. Niet alle spullen kunnen dan mee. Herkenbaar? Ik moet er nu al niet aan denken als mijn ouders moeten verhuizen naar een aanleunwoning of verzorgingshuis!

Waar moet je beginnen en waar moet je op letten?

Hieronder geven we een aantal tips.

Probeer eerst een schifting te maken van wat men echt mee wil nemen en wat echt niet mee kan en/of moet worden weggegooid. Mochten je ouders niets weg willen gooien, kun je eerst nog overwegen om een aantal zaken op te ruimen in dozen en deze voor een korte (of wat langere) periode in opslag te zetten. Waarschijnlijk zijn ze na een aantal weken/maanden wel ‘vergeten’ dat er nog spullen in opslag staan. Dan kun je deze spullen ook uitzoeken en/of weggooien.

Het kan slim zijn om een taxateur langs te laten komen voor spullen waarvan je een vermoeden hebt dat dit nog wel eens wat waard kan zijn. Je kunt versteld staan!

Neem de tijd voor het plannen van de verhuizing en neem de tijd om je ouder(s) te laten wennen aan het idee dat er verhuisd moet gaan worden.

Als je eenmaal weet hoe groot de nieuwe ruimte is, zorg er dan voor dat de meubels die meeverhuizen zodanig kunnen worden neergezet dat het (bijna) een kopie is van de huidige woning. Ook is het heel verstandig om de meubels allemaal op armlengte van elkaar te plaatsen en niet te grote meubels mee te nemen. Op die manier kan de oudere zich overal vastpakken en steun vinden en hoeft men niet direct een rollator te gebruiken in huis (natuurlijk alleen van toepassing indien oudere slechter ter been is). Dat geeft zelfvertrouwen en zelfredzaamheid is hier heel belangrijk.

Als je ouder(s) erg tegen de verhuizing opzien, zorg dan dat je ze een dagje mee uit neemt op de dag van de verhuizing of dat je iemand inhuurt die hem/haar/hen een dagje mee op pad neemt. Ze vertrekken uit het ‘oude’ huis, hebben een heerlijke dag uit en komen terug in hun ‘nieuwe’ huis en als het hetzelfde is ingericht als hun ‘oude’ huis, is het net of ze weer thuiskomen.

Wil je meer weten over het verhuizen van je ouder(s)? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je er graag mee!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *