Verhuizen met kinderen

Verhuizen heeft een grote impact op kinderen. Hoe groot deze impact is hoor je vaak niet meteen, maar vaak pas jaren later als ze ouder zijn geworden. Het is daarom van groot belang om alert te zijn hoe je met je kinderen verhuist.

Een nieuwe woning is voor de ouders misschien wel leuk, maar voor een kind is dat altijd een verandering. En op jonge leeftijd zijn veranderingen nooit fijn. Ze moeten afscheid nemen van hun oude situatie en opnieuw hun draai vinden. Met vriendjes en vriendinnetjes, waar ze opnieuw hun plek moeten vinden. Laat staan als er een scheiding aan ten grondslag ligt.

Vertel een verhuizing niet te vroeg. Kinderen weten vaak niet wat het inhoud. De periode van onrust en verwarring duurt dan te lang. Als ze het dan eenmaal weten, ga dan samen alvast de nieuwe omgeving verkennen, waar gaan ze naar school en waar kun je sporten. Je kunt ook samen met ze de spulletjes van hun kamer inpakken. Laat ze helpen, zodat ze het gevoel hebben invloed op het proces te hebben. Organiseer een afscheidsfeestje op school en thuis. Vraag aan de leerkracht om hier aandacht op te vestigen, bijv. door een afscheidsboekje en wees extra alert op gedragsveranderingen bij het kind.

Als je al verhuisd bent zorg dat het kind zich snel thuis voelt in de nieuwe woning. Samen de kamer inrichten met dingen die ze leuk vinden. Zorg dat de dozen snel uitgepakt zijn en dat er structuur is in het nieuwe huis. Hoe sneller de nieuwe situatie rust geeft, hoe beter dit is voor het kind. Wil je hier meer over lezen dan is het boek ‘Verhuizen met kinderen’, een praktische gids van Hannie Vink, aan te raden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *